Π3.1 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΡΟΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
27 Σεπτεμβρίου, 2023
Π5.1 ΕΦΑΡMΟΓΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ AR
27 Σεπτεμβρίου, 2023

Π5.2 ΕΦΑΡΜΟΓΗ VR

Το Asklipieio VR είναι μια εφαρμογή ξενάγησης σε εικονική πραγματικότητα (VR) που έχει σχεδιαστεί για το μνημείο του Ασκληπιείου στην Αρχαία Μεσσήνη. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε μια τρισδιάστατη ρεαλιστική αναπαράσταση του μνημείου και να εξερευνήσει έντεκα σημεία ενδιαφέροντος που έχουν ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Το 3D περιβάλλον και η εμπειρία του χρήστη ενισχύεται από:

• ηχοτοπία: ειδικά δημιουργημένοι ήχοι για το εικονικό περιβάλλον που προσομοιάζουν στους ήχους της εποχής

• αφήγηση: άκουσμα της ιστορίας του κάθε σημείου

• πληροφορίες: πρόσθετη γραπτή πληροφόρηση σχετικά με το μνημείο

• εκθέματα: ένθετη ενσωμάτωση εικόνων των εκθεμάτων που βρέθηκαν στο μνημείο, με συνοδεία των λεζαντών τους 

Σκοπός της εφαρμογής, είναι να αξιοποιήσει τα αρχαιολογικά κατάλοιπα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας που θα παρέχει τη δυνατότητα στο χρήστη να μεταφερθεί στην περιοχή της Αρχαίας Μεσσήνης, στην περίοδο ακμής της. Ως μνημείο – παράδειγμα επιλέχθηκε το Ασκληπιείο, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου.

Για να μπορέσει ο χρήστης να «εισχωρήσει» σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, κρίνεται απαραίτητη η υποβοήθηση από ειδικό εξοπλισμό, με συχνότερο αυτό των γυαλιών εικονικής πραγματικότητας. Για τη δημιουργία της εφαρμογής “Asklipieio VR” χρησιμοποιήθηκε ο εξοπλισμός πολυμέσων Oculus Quest 2, που περιλαμβάνει ένα κράνος VR, δύο χειριστήρια και ένα σύστημα ανίχνευσης κίνησης.

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε έντεκα σημεία ενδιαφέροντος που βρίσκονται μέσα σε μια τρισδιάστατη ρεαλιστική αναπαράσταση του μνημείου. Το κάθε σημείο έχει το δικό του σενάριο ξενάγησης που μπορεί να περιλαμβάνει αφηγήσεις για την ιστορία του, επιπλέον πληροφοριακό υλικό, ηχοτόπια και ένθετες εικόνες των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν εκεί.

 

Τα σημεία ενδιαφέροντος:

 

                                ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

 
gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more
Μετάβαση στο περιεχόμενο