Π5.2 ΕΦΑΡΜΟΓΗ VR
27 Σεπτεμβρίου, 2023

Π5.1 ΕΦΑΡMΟΓΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ AR

Η εφαρμογή InterArch Guide αποτελεί το κυρίως προϊόν του συνολικότερου εργού "InterΑrch: Περιηγητική Ανάδειξη Αρχαιολογικών Χώρων. Φυσικές Και Ψηφιακές Ξεναγήσεις". Πρόκειται για μια εφαρμογή που αναπτύσσει ένα πρότυπο σύστημα ψηφιακής ξενάγησης στον αρχαιολογικό χώρο με την χρήση εργαλείων Επαυξημένης Πραγματικότητας. Η εφαρμογή ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη, δίνοντας του τη δυνατότητα μιας προσωποποιημένης ξενάγησης η οποία θα εγείρει περισσότερες από μία αισθήσεις, κρατώντας τον πάντα συνδεδεμένο με το φυσικό περιβάλλον γύρω του.

Η αρχαία Μεσσήνη είναι ο χώρος στον οποίο μπορεί κανείς να κάνει χρήση της εφαρμογής. Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος προσφέρεται για ψηφιακή ξενάγηση καθώς είναι ένα άθικτο πολιτιστικό κέντρο με μεγάλο αριθμό μνημείων χτισμένο σε ένα φυσικό τοπίο. Σκοπός της εφαρμογής είναι η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου μέσω μιας ολοκληρωμένης βιωματικής εμπειρίας.

 

Όταν ο χρήστης εγκαταστήσει την εφαρμογή, κατά την πρώτη εκκίνηση, θα του ζητηθεί να παρέχει άδεια χρήσης της τοποθεσίας θέσης της συσκευής. Η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο (επιτόπια ή απομακρυσμένα) επιτυγχάνεται μέσω ενός διαδραστικού χάρτη ο οποίος διαθέτει τρεις διαφορετίκες επιλογές εμφάνισης.

  1. ορθοφωτοχάρτης που περιλαμβάνει όλη την απαραίτητη πληροφορία του χώρου καθώς και το περίγραμμα των μνημείων.
  2. χάρτης με τις ιστορικές περιόδους των μνημείων του χώρου.
  3. χάρτης με στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και τη φύτευση.

Στο πρώτο επίπεδο του οποίου εμφανίζονται οι τρεις βασικές χωρικές ενότητες του αρχαιολογικού χώρου. Στο διαδραστικό χάρτη υπάρχει διαβάθμιση της πληροφορίας που εμφανίζεται ανάλογα με το zoom που εφαρμόζει ο χρήστης κατ΄ αντιστοιχία με άλλες περιπτώσεις εφαρμογών (π.χ. google maps). Όσο μεγαλώνει το zoom εμφανίζονται τα βασικά μνημεία και στη συνέχεια ακόμα και τα πιο μικρά. Εμφανίζονται επίσης τα σημεία ενεργοποίησης και υποστήριξης της εφαρμογής που είτε αφορούν σε ένα μεμονωμένο μνημείο είτε είναι κοινά για μια ευρύτερη περιοχή ή ομάδα, καθώς και ειδικά επεξηγηματικά σύμβολα όπως σήμεια στάσης, πηγές νερου κ.α.

Τα ενεργά σημεία ενδιαφέροντος, κατά την επιτόπια περιήγηση, ενεργοποιούνται αυτόματα όταν φτάσει κοντά τους ο χρήστης. Σε κάθε σημείο, υπάρχουν μια σειρά πληροφοριών και άλλων πολυμέσων προς ενημέρωση του χρήστη σχετικά μην ιστορία του μνημείου και τα ευρήματα που βρέθηκαν σε αυτό. Η ξενάγηση ενισχύεται από ηχητικές αφηγήσεις και ηχοτοπία. Τα υποστηρικτικά είναι τα σημεία που δεν επηρεάζονται από τη θέση του χρήστη στο χώρο και ενεργοποιούνται μόνο από επιλογή του χρήστη από το διαδραστικό χάρτη. 

 

 

                                 KATEΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

 
gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more
Μετάβαση στο περιεχόμενο